Skudklar skulder

16.06.2008, af Simon Hagbarth

 
1

En stor kampagne skal mindske antallet af skulderskader i håndbold. Alt for mange håndboldspillere må holde lange pauser eller indstille håndboldkarrieren på grund af skulderskader. Derfor skal kampagnen 'Skudklar Skulder', som DHF, Gigtforeningen og Fagforum For Idrætsfysioterapi (FFI) står bag, oplyse om, hvordan håndboldspillere fremover undgår de ødelæggende skulderskader.

STOR_skudklar_skulder_470

Skudklar Skulder består af otte grundøvelser, der anviser, hvordan man med enkle og effektive øvelser kan forebygge skulderskaderne. Øvelserne formidles via en DVD og en plakat, der distribueres til samtlige foreninger under DHF. I DVD'en ligger et øvelsesark, der kan benyttes til den praktiske træning på halvgulvet. Den primære målgruppe for Skudklar Skulder er de 15-17-årige håndboldspillere.


"Problemer med skulderen har rigtig mange missede kampe på samvittigheden. Så alene af den grund bør man forebygge, så man undgår de ærgerlige skader. Øvelserne kan dog også benyttes til at forbedre skuddet, så skulderøvelserne er oven i købet præstationsfremmende," siger Niels Erichsen, der er fysioterapeut og daværende formand for DSSF, og som har lavet de otte grundøvelser i samarbejde med Simon Hagbarth. Niels stod også bag øvelserne i kampagnen 'Knokl for dit knæ', som DHF, Gigtforeningen og DSSF kørte i 2005.

Som det er tilfældet med Knokl for dit Knæ-øvelserne, kan Skudklar Skulder-øvelserne indgå som en naturlig del af håndboldtræningen.

"De kan benyttes som en del af opvarmningen, imellem de taktiske eller tekniske øvelser eller efter træningen. Eller de kan bruges som inspiration til styrketræningen, hvor øvelser, der har specifik påvirkning af skulderen, er en glimrende idé," siger Niels Erichsen.


Landstræner Ulrik Wilbek, der ofte har problemet med skulderskader tæt inde på livet, er godt tilfreds med Skudklar Skulder kampagnens fokus:

"Jeg oplever, at skulderskader er et stort problem, og at rigtig mange håndboldspillere enten må holde lange pauser, eller at de aldrig når tidligere tiders skudniveau. Skulderen er lidt unik på den måde, at man ofte kan træne sig ud af problemerne, hvis det fx drejer sig om en overbelastningsskade. Så det er en fremragende idé at distribuere de forebyggende øvelser til alle landets foreninger," siger Ulrik Wilbek.

Lene Witte, direktør for Gigtforeningen:

"Gigtforeningen har gennem de sidste år satses målrettet på at forebygge sygdomme i led, ryg og muskel blandt idrætsudøvere. Det er vigtigt for os at støtte forebyggelse af muskel- og skeletsygdomme, der giver store smerter og funktionstab for den enkelte. Gennem denne kampagne håber vi, at de unge håndboldspillere vil kunne fortsætte med deres håndboldspil uden skader og herigennem opnå den øgede livskvalitet og sundhed, som idræt kan bidrage til".

Materialet er sendt ud til samtlige foreninger under DHF

DVD kan downloades her. Plakat kan bestilles hos DHF's konsulentafdeling i Nyborg så længe lager haves på telefon 63257162.
Kontaktpersoner: DHF, Katrine Thoe Nielsen 6325 7165, Gigtforeningen, Rasmus Helveg Petersen 2362 1014

Læs mere på Dansk Håndboldforbunds hjemmesideSe øvelserne fra DVD'en her.Skulderklar folder med øvelser - del 1Skulderklar folder med øvelser - del 2Skulderklar folder med øvelser - del 3Skulderklar folder med øvelser - del 4Skulderklar folder med øvelser - del 5 

Redigeret af : Simon Hagbarth, 05.06.2016

Til top
1

Kommentarer til artiklen

12.10.2017 Allan Schmidt Hej.
Spændende øvelser. Der står de er fra Dvd´en. Hvilken dvd. Kan jeg købe en?

Med venlig hilsen
Allan Schmidt

Kommentar

Felter markeret med * skal udfyldes

       
Send din kommentar