Okklusionstræning et redskab for idrætsfysioterapeuten


 
3

Idrætsfysioterapeuten benytte sig af endnu et ”værktøj” i genoptræningen af vores patienter. Man behøver ikke nødvendigvis løfte tungt for at få en god effekt af styrketræning, ifølge en norsk undersøgelse.
Mathias Wernbom på Norges Idrætshøjskole (NIH), set nærmere på virkningen af styrketræning med nedsat blodforsyning – såkaldt okklusionstræning.

Lav belastning
Dette er en relativt ny form for træning, der har vist god effekt på muskelstyrke og muskel volumen ved lave belastninger. Under denne træning benyttes en trykmanchet rundt om armen eller benet, som skal trænes, for at nedsætte blodforsyningen, så musklerne arbejder under utilstrækkelig blodforsyning (iskæmi).

Metoden er velegnet til folk, der ikke kan tåle meget tung belastning på grund af skader eller svage led.
Ved tung vægttræning anvendes almindeligvis vægte eller modstand på 70 – 85 % af 1 RM (RM = repetition maksimum), dvs. den tungeste vægt, der kan løftes kun én gang.
Ved okklusionstræning benyttes meget lavere belastning, normalt mellem 20 og 50 procent af 1 RM, fremgår det af sammenfatningen af Wernbom som er lagt ud på NIHs hjemmeside.

God effekt på mange
På trods af lav belastning øger denne styrketræning med nedsat blodgennemstrømning styrke og muskel volumen. Det har god effekt både raske, utrænede personer, atleter, og også hos ældre mennesker og patienter under genoptræning.
Specialet hedder: “Effects of an Acute Bout of Low-Load Resistance Training with Blood Flow Restriction” .
Mathias Wernbom har i sine studier set på effekten af okklusionstræning når det gælder udholdenhed og muskel aktivitet i normal benspark med vægt.

48 timer
Muskelaktiviteten steg med stigende grad af træthed i de arbejdende muskler, og i sidste ende nåede trætheden et niveau, der var omtrent ligesom det, der opnås ved tung styrketræning.
Forsøgspersonerne rapporterede om en markant muskelømhed 24 til 48 timer efter okklusionstræning på så lav belastning på 20 procent af 1RM.
Wernbom har lavet to undersøgelser om samme emne, som du kan læse mere om på hjemmesiden på Norges Idrætshøjskole.

Gå ind på dette link og læs nærmere:
http://www.nih.no/templates/page____10352.aspx
 

Redigeret af : Simon Hagbarth, 29.01.2017

Til top
3

Kommentarer til artiklen

06.09.2014 Christian Møller Okklusionstræning er et meget spændende værktøj i forbindelse med genoptræning både hvad angår "almindelige" skader og mennesker som skal genoptræne efter knæ- eller hofte operationer.

Noget andet meget spændende er, at et studie [1] viser at selv sengeliggende mennesker også kan drage fordel af okklusion i intervaller. Spændende for ældre og folk som har bliver tvunget i sengen i en periode.

Jeg har netop udgivet et langt indlæg (3500 ord) om okklusionstræning og alt hvad det indebærer, et indlæg som er meget up-to-date og evidensdrevet. Indlægget kan finde på http://fitnessnation.dk/okklusionstraening/ - moderatoren her på sportsfysioterapi.dk må gerne fjerne linket hvis det ikke findes passende, men jeg tror nu mange ville finde det brugbart.

1) Kubota A, Sakuraba K, Sawaki K, Sumide T, Tamura Y. Prevention of disuse muscular weakness by restriction of blood flow. Med Sci Sports Exerc. 2008 Mar;40(3):529-34.
 
25.01.2017 <a href="https://www.google.dk">Lisa</a> Hej,

Tak for god artikel! Jeg havde aldrig hørt om okklusionstræning før.
 
25.01.2017 <span class="bold_kommentsrer_box"><a href="http://google.dk" target="_blank">Niels M</a></span> Imponerende! Er de allerede begyndt at bruge okklusionstræning som genoptræning på hospitalerne herhjemme?

Kommentar

Felter markeret med * skal udfyldes

       
Send din kommentar