Vitale hænder til spotpris

12.11.2007, af DAN PHILIPSEN


 
0

Skader: En fysioterapeut på en almindelig klinik kan tjene cirka 45.000 kroner om måneden. I en elitesportsklub er lønnen tæt på det halve.

En håndbold- eller fodboldleder sidder over for en potentiel, god spiller til en lønforhandling.

Spilleren prøver at presse lønnen. Lederen trækker den anden vej.

Spillet sker nærmest dagligt i dansk elitesport.

Den nye, dyre spiller kommer til klubben og skal i gang med at tjene sin gode løn hjem i præstationer på banen. Han/hun falder om til den første træning med en skade. Der er ingen uddannet læge eller fysioterapeut tilstede for at lave den nødvendige behandling. Derefter kommer en tid, da skaden skal behandles. Igen har klubbens sundhedsstab ikke de rette kvaliteter til en rigtig behandling. Den nye, dyre spiller humper rundt på sidelinjen og modtager sin løn. Men klubben får intet ud af ham/hende.

Det gør selvsagt klublederen irriteret og frustreret.

Selv samme klubleder sidder til lønforhandling med en fysioterapeut eller læge om en ansættelse i klubben. En vital medspiller for spillertruppen. Men lønsnakken omfatter ikke nær så mange 0'er på lønchecken. Fysioterapeuten udnytter ikke sit faglige værd på samme måde som spilleren. Og klublederen er heller ikke villig til at betale alverden.

Sådan går det til, at mange af landets eliteklubber er befolket med fysioterapeuter og læger, der enten er voldsomt underbetalt eller grundet deres ringe erfaring bespises med en løn, der er milevidt fra den, som de kunne tjene på det private arbejdsmarked.

»Elitesporten har en kultur for, at man prioriterer ansættelsen af sundhedsstaben relativt højt. Man vil bare ikke betale for det,« siger formanden for interesseorganisationen Fagforum for Idrætsfysioterapi, Niels Erichsen.

En fysioterapeut på en almindelig privatpraktiserende klinik tjener i nærheden af 45.000 kroner. Den månedsløn findes der end ikke en håndfuld fysioterapeuter, der tjener i de mange elitesportsklubber med fuldtidsprofessionelle tilstande.

Langt fra ord til handling

Heller ikke i dén verden taler man om løn. Derfor bliver det et gæt, at den anerkendte fynske fysioterapeut Lisa Thomey er en af dem, der oparbejder mindst den samme løn i sportens verden, som i en normal praksis. Hun er ansvarlig for sundhedstilstanden i håndboldklubberne GOG, Ikast-Bording og Bjerringbro/Silkeborg.

»Klubberne skal medgives, at de inden for de seneste fire-fem år er begyndt at se vigtigheden af en veluddannet og erfaren sundhedsstab. Men jeg oplever rigtigt mange steder, at der er uhyggeligt langt fra de store ord til handling. Jeg hører mange ledere prale af deres stab med en læge og en fysioterapeut. Men oftest er lægen aldrig til træning, og fysioterapeuten har en hel trup alene til to kroner i timen. Det er en lang proces, når man skal gøre ledelsen i en klub overbevist om vigtigheden på dette område. Min far og jeg brugte selv masser af år, før folkene i Ikast og GOG forstod det,« siger Lisa Thomey , der ikke tvivler på en klubs beslutning, hvis budgettet kun tillader indkøbet af en ny spiller eller en dygtig fysioterapeut.

»Så vælger de spilleren. En god fysioterapeut koster det samme,« fastslår hun.

For prestigens skyld

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger har en fysioterapeut for nylig sagt nej til håndboldklubben i Slagelse. Klubben med Anja Andersen i spidsen tilbød ham 25.000 kroner. For en hel sæson.

»Problemet går begge veje. Klubberne vil kun bruge små midler til sundhedsstaben, og de har en pointe, for fysioterapeuter sælger sig selv alt for billigt. Der er helt sikkert folk i branchen netop nu, der bestrider jobbet i en eliteklub for prestigens skyld. Det er enormt prestigefyldt i vores branche med sådan et job. Min frygt er, at de dermed ikke brænder for jobbet, men er der med andre motiver end de faglige. Og så er vi henne ved det værste. Nemlig at det kan koste i kvaliteten. Heller ikke i vores fag er det billigste også det samme som det bedste. Klubberne får i nogle tilfælde den kvalitet, som de betaler for. Det er deres egen skyld. Men det går jo ud over spillerne,« påpeger Thomey .

I fodboldklubberne er der altid en fysioterapeut til stede under træningerne. Det er imidlertid langt fra normen i håndboldklubberne.

Ingen på fuld tid

Blandt andet ikke i Århus GF. Klubben har i dag en forholdsvis stor stab med en cheffysioterapeut, en læge, en massør og to fysioterapeuter. De er alle ansat af Århus Elite, og skal således både servicere Århus GF's håndboldspillere og AGF's fodboldspillere. Ingen af de fem ansatte er på fuld tid. Alle arbejder ved siden af i privat praksis.

»Vi havde ikke nær så meget personale på dette område, da vi for et par år siden kørte alene i Århus GF-regi. Nu vil jeg mene, at vi er dækket rigtigt godt ind. Men vi kunne da godt bruge nogle flere ressourcer på området. Det skal der ikke være tvivl om,« siger sportschef i Århus GF, Claus Blem.

Lørdag var hans klub i aktion i håndboldligaen. På bænken sad fysioterapeut Thomas Brandsborg. Han blev færdigudlært i januar, og begyndte hos Århus GF i august. Til daglig arbejder han på fuld tid i en kommunal klinik i Brædstrup.

»Jeg betragter mit job i Århus GF som en fritidsbeskæftigelse. Jeg gør det for at få nogle oplevelser. Der er dels charmen ved at være en del af et elitehold, og så er det for pleje netværk. Det er i hvert fald ikke for pengenes skyld. Jeg får en beskeden løn, som ville være betydeligt større, hvis jeg brugte de samme timer i en privat praksis,« fortæller Thomas Brandsborg.

Må begynde fra bunden

Han afviser, at hans ringe erfaring og beskedne løn kan koste på kvaliteten.

»Udover mig, så er der to erfarne fysioterapeuter i klubben til at sparre med. Og selvfølgelig går man helhjertet ind i sådan et job, når man har med professionelle spillere at gøre, som ofrer alt. Jeg vil gerne arbejde inden for idrætsfysioterapi, og så må man begynde fra bunden. Også økonomisk,« fastslår Århus GF's fysioterapeut.

Han er langt fra den eneste unge, billige og nyuddannede fysioterapeut i de danske eliteklubber. Fra Odense ser Lisa Thomey sine unge kolleger i aktion. Hun respekterer deres arbejde, men fastslår, at erfaring ikke kan købes for penge.

»Det er farligt. Autoriteten i en spillertrup er væk, hvis man to-tre gange er kommet med en fejlvurdering af en skade og en behandling. Derfor skal klubberne have fat i velkvalificerede fagfolk. De klubber vil også få det nemmere, når de skal ud og lokke spillere til en klub. Jeg kender til et eksempel, hvor en spiller valgte en bestemt klub, fordi vedkommende vidste, at der var en kvalificeret lægestab. Det vil helt sikkert blive et af klubbernes salgsargumenter i fremtiden,« mener Lisa Thomey.

Citat

Jeg hører mange ledere prale af deres stab med en læge og en fysioterapeut. Men oftest er lægen aldrig til træning, og fysioterapeuten har en hel trup alene til to kroner i timen.

Lise Thomey , Fysioterapeut

Rettelse d. 05.11.2007I søndagsavisen fremgik det, at fodboldklubben AGF og håndboldklubben Århus GF tilsammen råder over en sundhedsstab bestående af en cheffysioterapeut, en massør, en læge og to fysioterapeuter. Dette er ikke korrekt. Fire af de fem nævnte arbejder alene for Århus GF. Cheffysioterapeuten har derudover en tilsvarende stab omkring fodboldspillerne i AGF. De to klubber har derudover et samarbejde med privathospitalet Ciconia. Morgenavisen Jyllands-Posten beklager fejlen.

Redigeret af : Simon Hagbarth, 29.01.2017

Til top
0

Kommentarer til artiklen

Kommentar

Felter markeret med * skal udfyldes

       
Send din kommentar