Fodboldskader og slidgigt

’Spil gigten af banen – undgå skader’ lyder rådet i den kampagne, som er udarbejdet i et samarbejde mellem Gigtforeningen, DGI Fodbold og DSSF.

Kampagnens mål er at forebygge alvorlige vridskader i knæ- og ankelled hos unge spillere fra 8 -14 år, for i kølvandet på alvorlige ledskader kommer slidgigt.

”Skader er på alle måder begrænsende for den enkelte, som ud over at være ukampdygtig i en periode også har en øget risiko for at udvikle slidgigt i en alt for ung alder. Slidgigt gør, at dagligdag aktiviteter bliver både smertefulde og besværlige,” forklarer de tre parter om baggrunden for samarbejdet og kampagnen.

Det anslås, at en tredjedel af alle idrætsskader sker inden for fodbold. I alt omkring 30.000 skader om året. Hver fjerde fodboldskade sker hos børn i alderen 10-14 år.

Det er især deres knæ og ankler, der er udsatte for vridskader. Spillerne ødelægger deres menisk eller korsbånd i knæene eller deres ledbånd i anklerne.

Men trænere, forældre og spillere kan gøre en forskel ved at forebygge skaderne med øvelser, der styrker den enkeltes balance, muskelstyrke samt koordination – altså evnen til at styre og bevæge knæ og ankel. Ud over færre skader vil spillerne også opleve, at deres præstationer på banen bliver bedre. Kampagnen indeholder derfor otte konkrete øvelser - alle med let genkendelige - som trænerne kan lægge ind som en fast del af den normale træning.

Med 258.170 medlemmer er fodbold den næststørste idrætsgren i DGI. Cirka halvdelen af medlemmerne er under 14 år. Sporten mærker især fremgang inden for pigefodbold.